WHV start ook met individueel volleyballen

Afgelopen seizoen is WHV een apart trainingsconcept begonnen, waarbij de volleyballers een individuele training krijgen. We zien als volleybalvereniging steeds meer een neiging naar individuele sporten. Veel volleyballers doen er een tweede individuele sport bij en we hebben daarom gedacht hoe we het volleybal ook individueler kunnen benaderen. We zien ook de ontwikkeling bij diverse andere volleybalverenigingen die een volleybalschool starten. Voorzitter Olaf van Arkel licht toe dat voor WHV de volleybalschool wellicht een te grote stap was en daarom is WHV begonnen met een aantal trainingsuren, die we de TECK training noemen. Bij de jeugd die start met volleybal is goed te zien dat de individuele ontwikkeling en het samen kunnen spelen twee verschillende uitdagingen zijn. In de trainingen van WHV staat het team centraal en het goed kunnen samenspelen is een kunst op zich. Juist de persoonlijke ontwikkeling is voor veel leden erg belangrijk om de interne motor op te kunnen laden en zelf ontwikkeling door te maken. Niels Reder als hoofd van de technische commissie en Tjerk de Kuijper, beide zeer ervaren volleybaltrainers, hebben de handschoen opgepakt om deze trainingsvorm te ontwikkelen.

TECK staat voor TEchniek, Conditie & Kracht, licht Niels Reder toe. Het is een trainingsmoment waar iedereen van elk niveau met elkaar vooral bezig is om zelf beter te worden met deze drie aspecten. Een plek waar je jezelf met plezier fysiek kan uitdagen. Tijdens de TECK-training zal je zien dat we vooral individueel progressie proberen te maken in plaats van als team. Natuurlijk werken we met 2 of 3 tallen of met de volledige groep tegelijk om bepaalde oefeningen te laten draaien, maar het gaat om de individu. Jongens/meiden of heren/dames maakt niet uit. Totaal anders als een gewone training als team waar tactiek ook heel belangrijk is en waar je als team beter wilt leren spelen. Het leuke van de training is dat de deelnemers merken dat de intensiteit hoog ligt, maar dat er ook ruimte is om jezelf technisch te verbeteren. Volleybal is een explosieve sport en juist met de TECK training werken de volleyballers aan hun basisconditie die nodig is tijdens de wedstrijden. Daarnaast kunnen ze heerlijk trainen zonder zich druk te maken over teamdynamiek, teambelangen etc.

De gelijkenis met een sportschool is groot. Een plek waar ze heen kunnen zonder verplichtingen en hun ding doen. Je komt zonder voorbereiding, je wordt verrast door intensieve oefeningen en je stapt na 1,5 uur volledig zonder zorgen weer van het veld. Dus eigenlijk een volleybalsportschool binnen de vereniging. We kunnen zelfs mensen alleen hiervoor lid laten worden en dan bereik je hetzelfde als wat een sportschool aanbied. Het teamvolleybal is door de tactische elementen misschien statisch, maar doordat de focus ligt op intensieve en complexe oefeningen bereik je een 'total body workout'.

Ook in het reguliere teamvolleybal zien we de komst van bootcamp en crossfit elementen bijvoorbeeld in de warming up. Met TECK gaat die ontwikkeling nog verder in oefeningen. Er is altijd een goede opbouw van de training, zodat er erg intensief op een verantwoorde wijze getraind kan worden. Na de warming-up staat eerst techniek centraal en daarna kracht en skills in een workout. De volleybaloefeningen ontwikkelen zich ook in de tijd. Tijdens de TECK zoeken de trainers juist materialen en oefenvormen waar in de teamtrainingen geen tijd voor is. In teamtrainingen staat het spel centraal, terwijl in de TECK het individu centraal staat. Ook de Nederlandse volleybalbond ondersteunt deze ontwikkeling en noemt dit Action volleybal waarin diverse trainingsvormen waaronder smashball zijn opgenomen en waarin sportplezier en progressie centraal staan.

Uit de evaluatie die we deden met de spelers blijkt inderdaad dat de individuele benadering positief ervaren wordt. Jouw ontwikkeling staat centraal en je werkt daar zelf aan. Je doet wel gezamenlijk oefeningen maar jouw techniek, jouw progressie en het leren als proces centraal staat. Het tempo ligt erg hoog, maar er is juist ook tijd om langer bij zaken stil te staan. De TECK wordt bezocht door allerlei leden uit verschillende teams. Ook startende volleyballers doen mee aan de TECK en ervaren dat juist de focus en aandacht op persoonlijke ontwikkeling ook de ontwikkeling in de teamtraining ondersteunt. Je kunt ook kiezen voor de TECK training zonder in een team te spelen. Als je mee wilt doen, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0345-630124.