Beachvolleybal ook voor niet volleyballers
De afgelopen twee maanden speelden 50 kinderen van 6 tot en met 18 jaar beachvolleybal op de beachvelden van volleybalvereniging Wij Houden Vol bij het zwembad De Wiel (Leerdamseweg 39) in Asperen. 16 kinderen hadden geen volleybalachtergrond en kwamen kennismaken met deze vrij nieuwe stoere sport. Beachvolleybal is makkelijk om mee te beginnen en kinderen vinden het leuk om te doen. Zaalvolleybal is technisch best uitdagend, maar beachvolleybal daarentegen is veel toegankelijker.
Sinds begin mei begon het beachvolleybal voor de jeugd onder strikte COVID-19 richtlijnen op zaterdagen in 3 groepen van 6-12 jaar om 10:30-12:00, 13-14 jaar om 12:30-14:00 en 15-18 jaar om 14:30-16:00. Dit seizoen hebben we ervoor gekozen om langer te trainen om daarmee meer beachspecifieke technieken dusdanig te kunnen trainen dat het echt een automatisme is geworden. Het team van trainers, bestaande uit Olaf van Arkel, Niels Reder, Bernadet Arendsen en Tjerk de Kuijper hebben een trainingsconcept ontwikkeld waarbij cruciale basisvaardigheden tijdens het openingsspel de reactiesnelheid gestimuleerd wordt, evenals de snelheid in het zand en herkenning van de balbaan. Vervolgens werd in alle trainingen gewerkt aan de specifieke beachvolleybaltechnieken en werden veel balcontacten mogelijk gemaakt. Een belangrijk onderdeel zijn de verschillende zogenaamde ‘hardcontact’-technieken die vereist zijn om te beheersen, omdat in het beachvolleybal iedere bal met hardcontact over het net gespeeld en ontvangen dient te worden. Opvallend is dat de niet-volleyballers deze technieken makkelijker leren dan de zaalvolleyballers, want die hebben meer af te leren. Ook het spelverdelen, de tweede bal ontvangen, Het zogenaamde ‘setten’ is echt anders dan de zaaltechniek. De bal mag bij beachvolleybal minder draaien, en zodoende mag de bal met langer contact gespeeld worden. In de zaaltechniek wordt met een zogenaamde driehoekje gespeeld, maar met beachvolleybal wordt de bal veel meer ingeklemd gespeeld. De technieken hebben ook een andere naam, omdat het net anders moet. In de zaal spreken we over een aanval, terwijl bij beachvolleybal wordt ‘geshot’. Regelmatig wordt gezegd dat het spelen in het zand zwaar is, maar het biedt juist veel mogelijkheden. Je kunt niet alleen veel makkelijker duiken, maar je kunt ook beter afzetten en het zand gebruiken om te remmen. Wat de kinderen ook leuk vinden is de Moonshot, waarbij de service heel hoog geserveerd wordt.
Naast dat de kinderen het leuk hebben gevonden, geven ze zelf ook aan dat ze veel geleerd hebben. Een mooi compliment want juist daarin wil WHV zich onderscheiden. Aanvullend op de trainingen werden in de maand juni vier clinics georganiseerd op vrijdagmiddagen om niet volleyballers te introduceren in het beachvolleybal. Ook werd er beachvolleybal tijdens de gymlessen gegeven. De clinics en de gymlessen zijn onderdeel van het lokaal sportakkoord om het bewegen voor de jeugd te promoten. Na alle trainingen gaan de laatste trainingen afgesloten worden met eindtoernooien, waarbij in specifieke beachvolleybal-toenooivormen gespeeld gaat worden. In het Batman & Robin toernooi kunnen spelers promoveren naar een hogere en degraderen naar een lagere positie in de ranking. En bij het King & Queen toernooi wordt door middel van loting bepaald met welke teamgenoot je gaat spelen. Uiteindelijk wint diegene die het beste kan samenspelen. Introducés zijn altijd welkom om kennis te maken met de sport. Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met opgave van de naam, leeftijd en telefoonnummer.