Aanmelden

Wil je lid worden van WHV?

Klik hier om je nu online aan te melden.

 

WIl je lid worden van WHV Beach?

Klik Hier om je nu online aan te melden

 

Social


 

 

 

WHV vernieuwt opleiding voor scheidsrechters

De manier waarop we leren en verbeteren verandert snel. De Nederlandse volleybalbond gaat met de tijd mee en heeft een nieuwe vorm ontwikkelt en WHV heeft als vooruitstrevende club initiatief genomen om als 1 van de eerste verenigingen in Nederland om het te organiseren. De club is zelf verantwoordelijk om scheidsrechters op te leiden en de laatste tien jaar werden dertig scheidsrechters opgeleid en beoordeeld door Olaf van Arkel om tot 1ste klasse te mogen fluiten. Vanaf promotieklasse wordt begeleid door externe beoordelaars. Tijden veranderen want in de periode voor 2008 werden alle scheidsrechters door de Nederlandse volleybalbond opgeleid en reisden de volleyballers naar Rotterdam om opgeleid te worden. 

Zaterdag werden acht verenigingsexperts uit de regio opgeleid door de ervaren scheidsrechtersbegeleider en – trainer Dave Koppelaar. Dit team kreeg de opdracht om de dertien bestaande WHV-scheidsrechters verder op te leiden aan de hand van praktische opdrachten in de zaal. De aanpak is erop gericht om direct te leren door te doen en alle scheidsrechters ervaren direct het effect van hun handelen. Naast diverse opdrachten gingen de scheidsrechters ook rally’s fluiten en tevens ervaren hoe de scheidsrechters het deden. Door de opzet ontvingen de scheidsrechts direct veel feedback op hun handelen. Na deze ochtend zijn de scheidsrechters er natuurlijk nog niet, omdat er geoefend zal moeten worden tijdens wedstrijden. De basis is in ieder geval gelegd en ook op een uniforme manier. 

Diezelfde ontwikkeling stimuleert de technische commissie van WHV ook. De trainers bieden de trainingen zo aan zodat de spelers elkaar ook feedback geven om zo heel veel meer leermomenten in korte tijd aan te bieden. Op deze manier blijft het veel dynamischer en is de leercurve veel steiler. 

WHV had dit seizoen al acht scheidsrechters opgeleid, maar op deze ochtend kwamen daar dus dertien WHV scheidsrechters bij die tot eerste klasse mogen fluiten en vijf verenigingsexperts die de komende jaren de scheidsrechters mogen opleiden zowel voor WHV als voor andere verenigingen die hier interesse toe hebben. Scheidsrechterscoördinator van WHV Merlijn van Wijk kijkt terug op een geslaagd experiment wat zeker voor herhaling vatbaar is. De visie van WHV is om de jeugdleden direct ook scheidsrechtersvaardigheden aan te bieden, zodat zij zich hierin eerder ontwikkelen.